Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /var/www/stop-ttip.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 600

Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /var/www/stop-ttip.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 600
Det franske Senat beder TTIP-forhandlerne om at fjerne ISDS | STOP-TTIP
Warning: A non-numeric value encountered in /var/www/stop-ttip.dk/public_html/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5806

Centrum-højre og det yderste venstre i det franske Senat (Overhuset) har slået sig sammen om at gå imod bestemmelsen om voldgiftsdelen af TTIP – det såkaldte ISDS. Frankrigs overhus vedtog enstemmigt en resolution om fjernelse af den kontroversielle tekst. EurActiv France reports

Uden vidtrækkende reformer af ISDS vil medlemmer af det franske overhus ikke støtte den transatlantiske handelsaftale, som gik ind i sin ottende forhandlingsrunde i denne uge (2.-6. februar).

De forskellige politiske grupper stemte alle for et forslag til en europæisk resolution om at opgive voldgiften i en separat handelsaftale med Canada [CETA], hvis der ikke kan forhandles væsentlige ændringer.

Den ikke-bindende tekst opfordrer til, at ISDS-proceduren ændres “for at sikre fuldstændig gennemsigtighed i debatter og afsløring af procedurer, voldgiftsdommernes uafhængighed og upartiskhed og en konsekvent indførelse af et system, der giver klagemulighed over afgørelser ved en uafhængig domstol”.

ISDS er kontroversiel, fordi det giver virksomhederne mulighed for at indbringe regeringer for internationale voldgiftsretter i stedet for nationale domstole. Kritikere siger, at klausulen vil begrænse en regerings evne til at regulere i offentlighedens interesse, mens tilhængere hævder, at det er nødvendigt for virksomhederne at kunne få erstatning, især i lande med svage retssystemer, hvor TTIP vil danne præcedens.

 En ny international domstol?

Resolutionen foreslår også “at tillade appel til et internationalt tvistbilæggelsessystem for investeringer baseret på Verdenshandelsorganisationens tvistbilæggelsessystem”.

André Gattolin, en senator fra De Grønnes gruppe, sagde: “WTO har mere afbalancerede bestemmelser om tvistbilæggelse.”

Matthias Fekl, den franske minister for udenrigshandel, opfordrede til “oprettelse af en permanent international domstol med sæde i Europa,” som har til opgave at løse tvister mellem investorer og stater. Dette vil bidrage til at “genoprette balancen til fordel for staterne.”

Radikal løsning

Den sidste og mest radikale del af forslaget er ”helt at afskaffe tvistbilæggelsesordning for investeringer med Canada,” som indgår i CETA-aftalen, der allerede blev forhandlet med Ottawa sidste år.

Denne sidste mulighed støttes af den franske regering. “Som angivet i resolutionen behøver vi ikke medtage denne mekanisme i de internationale handelsaftaler,” sagde Matthias Fekl til senatet.

Udenrigsministeren har ikke udelukket at foretage ændringer i ISDS-klausulen i CETA-aftalen, som skal ratificeres i første halvår af 2015.

Forhandlinger mellem Bruxelles og Ottawa blev officielt afsluttet i september 2014, og aftalen skal nu igennem Europa-Parlamentet og de nationale parlamenter i de 28 medlemslande.

Resolutionens tekst, foreslået af senator Michel Billout, blev drøftet og vedtaget i plenarforsamlingen i det franske senat, mens handelsforhandlinger mellem EU og USA blev genoptaget i Bruxelles.

Centrum-højre UMP senator Jean-Baptiste Lemoyne sagde: Mens vi taler, er de europæiske og amerikanske delegationer i gang med at forhandle TTIP, og det franske folk skal vise interesse nu, hvis det skal undgå at vågne op med tømmermænd.”

Den kommunistiske senator Éric Bocquet sagde, at han ikke havde meget håb om “en kursændring” under den ottende runde af handelsforhandlinger med USA.

Cécile Barbière

Oversat fra fransk af Samuel White

Oversat til dansk af Charlotte Ryø

Eksterne links:
Det Franske Senat Proposal til resolution om investor-stat tvistbilæggelse i de planlagte handelsaftaler mellem EU, Canada og USA (på fransk)

Rapport om forslaget (på fransk)

Kilde: http://www.bilaterals.org/?french-senate-tells-ttip&lang=en

 

Share This