Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /var/www/stop-ttip.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 600

Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /var/www/stop-ttip.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 600
TTIP nyt | STOP-TTIP
Warning: A non-numeric value encountered in /var/www/stop-ttip.dk/public_html/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5806
20/2/2016

Seneste TTIP-nyheder

 

TTIP-dokumenter åbnes for engelske parlamentsmedlemmer

The Guardian 18. februar 2016

De engelske parlamentsmedlemmer får nu allernådigst adgang til TTIP-dokumenterne, men må kun medbringe 1 blyant og 1 stykke papir i lokalet. De forbydes samtidig at omtale teksterne, som er omgærdet med megen hemmelighed. Så hvordan en demokratisk stillingtagen skal blive mulig, når der skal stemmes om aftalen, står hen i det uvisse. Ingen borgere må få noget at vide.

Læs mere her (engelsk)

 **********

 Obama-regeringen har opgivet at få TTIP-forhandlingerne gjort færdige

Forhandlingerne fortsætter, men den amerikanske regering har så travlt med at redde TTP-aftalen med Asien, at den har udskudt TTIP til den nye regeringsperiode. En talsmand fra Det hvide Hus har i denne uge udtalt, at man håber at komme videre med forhandlingerne og få dem afsluttet under den næste præsident. Dette huer ikke embedsmændene i EU. Der kan ske mange uforudsigelige ting i fremtiden. En ny præsident kan blive valgt ind, som overhovedet ikke er interesseret i TTIP. USA må “tage sig sammen”, sagde EU’s landbrugskommissær Phil Hogan som svar. ”Det har været meget svært og frustrerende i det sidste år at få USA til at rykke sig.”

Kilde: http://www.forbes.com/sites/johnbrinkley

**********

280 organisationer i Europa siger nej til ISDS og den nye ICS

Forud for den 12. runde af TTIP forhandlinger her i slutningen af februar har 280 civilsamfundsorganisationer fra hele Europa, med støtte fra amerikanske og canadiske grupper, fremsendt en opfordring til Europa-Kommissionen og USA’s forhandler om at fjerne Investor State Dispute Settlement (ISDS) og dens erstatning Investment Court System (ICS), fra TTIP, CETA og alle andre handelsaftaler. Dette spørgsmål kommer nu tilbage til forhandlingsbordet efter to års dødvande.

Underskriverne fordømmer Kommissionens ‘re-branding’ af det gamle ISDS system. De betænkeligheder, som fik 145.000 til at sige nej til ISDS i en høring om TTIP[1], er de samme som til ICS, skriver de. Bl.a. at både ISDS og ICS kan tvinge en stat til at bruge milliarder af skatteyderkroner for at kompensere virksomhederne, hvis staten vil opretholde et højt sundhedsniveau eller miljøbeskyttelse, og det kommer til at gå ud over virksomhedens investering/profit. Hverken ISDS eller ICS er underlagt demokratiske principper eller indsigt. Parlamenter kan ikke senere omgøre reglerne, og retssystemet i EU og medlemsstaterne undermineres, da udenlandske investorer kan omgå dem.

Læs hele erklæringen her (engelsk)

 **********

Den næste forhandlingsrunde om TTIP

Den næste forhandlingsrunde, der finder sted fra den 22-26. februar 2016 i Bruxelles, kommer til at fokusere på nye forslag om reguleringssamarbejde (hvordan nye regler skal indarbejdes i love, der påvirker virksomhederne), bæredygtig udvikling samt diskussioner om EU’s seneste forslag om investorbeskyttelse – den såkaldte ICS. Man ønsker at få defineret præcise mål for reguleringssamarbejdet inden for ni specifikke områder. Desuden skal man beslutte, om TTIP skal indeholde et særligt kapitel om energi.

De to sider stiler efter at få udarbejdet færdige tekster på alle områder med kun parenteser om de mest ømfindtlige spørgsmål inden juli. Inden for bæredygtig udvikling forventes USA at komme med forslag til tekster om arbejds- og miljøregler. EU kommer også med nye tekster om reguleringssamarbejde, der skal afspejle nye procedurer, der er indført under Frans Timmermanns’ Bedre Reguleringsdagsorden (Better Regulation Agenda)

Et andet fokus er på EU’s nye forslag om en permanent investeringsdomstol i stedet for den form for ad hoc-domstol, som blev foreslået i ISDS-mekanismen. Det er første gang, det emne er på dagsordnen. USA’s forhandler Michael Froman har udtrykt skepsis over for EU’s forslag, der kom i september 2015, specielt fordi der skal oprettes en appelmulighed i konfliktløsningen mellem stater og investorer.

Kilde: http://insidetrade.com/

 **********

Dommere i Tyskland protesterer mod ISDS

Great news: Tysklands største forening af dommere og offentlige anklagere har udsendt en stærk udtalelse mod oprettelsen af en international investeringsdomstol i TTIP. Her et resumé af deres udtalelse:

Den største sammenslutning af dommere i Tyskland (DRB) er imod oprettelsen af en international investeringsdomstol i TTIP og har erklæret, at der “hverken er et retsgrundlag eller et behov.

I en erklæring udsendt den 2. februar, fokuserede DBR på følgende punkter:

  • Den antagelse, at domstolene i EU-landene ikke er i stand til at sikre en passende retlig beskyttelse for udenlandske investorer er helt ubegrundet. Særlige domstole for udvalgte grupper er den forkerte vej“.
  • DRB udtrykte også betydelig tvivl om, hvorvidt Den Europæiske Union har kompetence til at etablere en international investeringsdomstol, da det vil være et alvorligt indgreb i medlemsstaternes retssystemer inkl. EU’s.
  • En anden kilde til kritik er dommernes manglende uafhængighed: Kommissionens forslag sikrer hverken økonomisk uafhængighed heller skaber klarhed om udvælgelsesproceduren.

Kilde tysk:  http://www.drb.de/cms/index.php?id=952

**********

Der afholdes to engelske webinarer (direkte livestream til din computer) i marts om reguleringssamarbejde.

Det første hedder Cooperating to deregulate (Samarbejde om deregulering)

A closer look at the CEO & Lobby control report “Dangerous Regulatory Duet”.

Det finder sted onsdag 2. marts kl. 17.

Please register using this link:
https://attendee.gotowebinar.com/register/6168535482037100290

 

Det andet hedder Better Regulation and Regulatory Cooperation in TTIP – similarities and consequences

A closer look at the links between the two EU deregulatory agendas

 Det finder sted onsdag den 15. marts 2016 kl. 17.

Please register using this link:

https://attendee.gotowebinar.com/register/6168535482037100290

 

 

[1] http://trade.ec.europa.eu/consultations/index.cfm?consul_id=179

Share This