Warning: A non-numeric value encountered in /var/www/stop-ttip.dk/public_html/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5806

Som beskrevet i vores nyhed fra den 28. april (læs her) er fem NGO’er i Tyskland gået sammen om at prøve at stoppe CETA via det bayriske parlament. Første hurdle var at skaffe mindst 25.000 underskrifter for sagen.

Men på bare en weekend i sidste uge blev der samlet 50.000 underskrifter for et borgerkrav om at få CETA lagt ud til folkeafstemning i delstaten Bayern i Tyskland. Med hornmusik og dans i gaderne fik 40 organisationer sat gang i underskriftindsamlingen i München, og de fik det nødvendige antal underskrifter på kun to dage, hvilket er en helt fantastisk indsats fra de tyske græsrødder og foreninger, som står sammen mod TTIP og CETA.  Især Mehr Demokratie, som har virket i Bayern siden 1990’erne, har en stor del af æren for det flotte resultat, og den forening har stor erfaring med at lave demonstrationer og samle underskrifter.

Efter en folkeafstemning, som ganske givet vil afvise CETA, kan Bayern bringe dette resultat videre til Forbundsrådet. Forbundsrådet er delstaternes parlament i Tyskland. Det fungerer som et slags overhus, der skal godkende lovforslag vedtaget i det tyske parlament, Bundestag.

CETA er en blandet aftale. Derfor skal både Forbundsrådet og Bundestag stemme om den. Selvom en foreløbig indførelse af CETA-traktaten bliver besluttet, hvilket man vil gøre alt for at forhindre, kan CETA stadig stoppes. I Bayern kan de bestemme over CETA umiddelbart, idet Bayern har noget af det mest avancerede lovgivning for lokal selvbestemmelse (direkte demokrati) i forhold til de andre tyske delstater.

Share This